tisdag 29 december 2015

Syrisk filmare i Sverige


Tre av hennes bröder dödades

Heba Khaled vill skriva sin berättelse


Heba Khaled, flykting från Damaskus, har i flera år jobbat med kortfilmsproduktion. Hon visar en musikvideo där den populäre palestinske artisten Abdulfattah Owainat sjunger om Koranen. Miljön är Istanbul och en av stadens vackra moskeer. (Klicka på videolänken under rubrik "FAKTA" nedan!)

Heba Khaled med några av barnen hon valt som statister.


Vid inspelningen stod Heba Khaled för casting och styling. Det innebar att hon valde ut de medverkande, bland annat en mängd barn, och att hon ”stajlade dem”, det vill säga fixade till deras utseende vad gäller klädsel och annat.
Videon gjordes under hennes årslånga vistelse i Turkiet som flykting från Syrien. 

Nu i december 2015 bor hon på en flyktingförläggning i Huddinge, tillsammans med sin mamma, lillasyster Ruba och lillebror Shadi.

Heba Khaled och hennes lillebror  Shadi färdades i 13 dagar från Turkiet innan de kom till Sverige. De kom i sällskap med sin mor och en syster. (Foto: Dennis Renfors.)


I Damaskusförorten Jobar växte Heba Khaled upp. Hon har studerat arabisk litteratur på universitetsnivå. Därefter har hon jobbat med videoproduktion.

Dags för tagning. Heba Khaled till höger kollar att barnen står rätt. En kameraman skymtar i bakgrunden till höger.


-Jag älskar filmvärlden, säger Heba Khaled. I Sverige måste jag lära mig svenska, och även bättra på min engelska. Jag vill skildra mitt folks öden. Jag känner många människor i Syrien med så många berättelser, som jag skulle vilja föra fram i film eller genom att skriva.
I Syrien har mer än 200´000 människor dödats i inbördeskriget som har sin upprinnelse i den arabiska våren 2011. Diverse olika parter är inblandade. Heba Khaled är, inte så förvånande, mycket kritisk mot Syriens diktator Assad.
-Folket i Syrien vill bara ha lite frihet, säger hon. Och därför dödar Assad folk varje dag. Han älskar bara pengar, pengar och åter pengar till sig själv och sin fru och sin son.
Heba Khaleds far dog för åtskilliga år sedan. Tre av hennes bröder har dött i Syrien i samband med kriget, den siste av dem så sent som den 16 augusti 2015. Bröderna var mellan 19 och 24 år gamla när de dödades.
-En bror blev påkörd av en polisbil 2011 så han dog, säger hon. Två andra bröder dödades av urskillningslös bombning från Assads styrkor (2013 respektive 2015, DR:s anmärkning). Frun till en av mina döda bröder är nu i Libanon.
Heba Khaled bodde och jobbade i centrala Damaskus i två år. För ett år sedan flydde hon därifrån till Turkiet. 
Heba Khaled med filmens barn.

Hennes familj anslöt från Syrien, och den 19 oktober 2015 lämnade de Turkiet. Färden tog 13 dagar och gick via Grekland, Makedonien, Serbien, Kroatien, Slovenien, Österrike och Tyskland till Sverige.
Till vårt land anlände familjen den 1 november.
Hur har hon det med nattsömnen efter alla de senaste årens upplevelser?
-Inte så bra, säger hon. Vi är alldeles nya i Sverige, och har många problem inför framtiden. Hur ska vi göra med studier och med att hitta jobb? Hur ska vi bo i Sverige och hitta svenska vänner?
Hon berättar att Assad i stort sett bara behärskar själva huvudstaden Damaskus.
-Han är misstänksam mot människorna i förorterna, säger Heba Khaled. Nu är alla hus i Jobar totalförstörda. En man i vår släkt skulle gå igenom en gränskontroll mot Turkiet. När kontrollanterna såg ”Jobar” stämplat i hans pass, blev han genast gripen och satt i Assads fängelse.
Av Dennis Renfors

FAKTA:
Namn: Heba Khaled
Ålder: 29 år
Bor: På flyktingförläggning i Huddinge
Födelseort: Jobar, förort till Damaskus, Syrien
Familj: Mamma, 18-åriga lillasyster Ruba och 14-årige lillebror Shadi, som hon bor med i Huddinge. Ruba vill studera till tandläkare, och Shadi vill bli elektronikingenjör
Studier: Arabisk litteratur på universitetsnivå
Yrke: Produktionsmedverkande i Syrien på ett företag som gjorde tecknade filmer. Jobbade som Public Relations Officer med kortfilmer och musikvideor på företaget D&B MEDIA i Istanbul, och tog stillbildsfoton vid konferenser
Medverkan: Hon var rollbesättare och stylist till den här musikvideon, inspelad i Istanbul med den palestinske sångaren Abdulfattah Owainat:
https://www.youtube.com/watch?v=nubRGrY6ApQ&feature=youtu.be
Favoritfilmer: Bland andra ”Inception” med Leonardo DiCaprio och ”Braveheart” med Mel Gibson
Favoritmusik: Bland annat bandet One Direction
Favoritböcker: Bland andra ”The Five Love Languages” (som hon läst i arabisk översättning) av Gary Chapman och “Islam Between East and West” av Alija Izetbegović, som var det självständiga Bosnien och Hercegovinas första president
Framtidsplaner: Lära sig svenska och bättre engelska. Vill studera film i Sverige och sedan arbeta med filmproduktion. Vill skriva om sina upplevelser
Syriens folkmängd: Cirka 22 miljoner (2012) eller 17 miljoner (2014)
*

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar