onsdag 15 september 2010

B-laget

(Påbörjad vid slummer onsdag 15 september 07.55 på morgonbussen.)

B-laget bildades 1922, med enda syftet att transportera
kappsäcken genom Sovjetryssland.
Tveksamt om någon någonsin öppnade den. Vad vi vet är, att den passerade genom många händer.

Egentligen egendomligt att någon riskerade livet för ren vidskepelse.

De flesta, för att inte säga alla, tvekade att kolla innehållet.

Folk fick ett annat sätt att gå, när de bar på resväskan. Det kallades "gångtakten". En man i Kiev föll in i gångtakten en dryg månad efter att han släppt ifrån sig resväskan, och blev arresterad.

De flesta i B-laget var klantskallar. Men de var inte klantigare än att resväskan klarade sig igenom alla spärrar och färdades sammanlagt tusentals mil.

Det var på trettiosjätte distansen som saker började hända med resväskan. Den befann sig i en släde bakom ett spann hundar på den sibiriska tundran. B-lagsmedlemmen som körde spannet observerade sprickbildning i resväskans hölje. Han spände en kraftig läderrem runt väskan.

Varje gång i fortsättningen när resväskan skulle genom en kontroll, bad vederbörande B-lagsmedlem tyst för sig själv "Gode Gud, låt inte väskan gå sönder nu". Läderremmen togs nämligen bort varje gång man närmade sig en kontroll. Det befarades att ett signalement typ "suspekt resväska med extern läderrem" utfärdats.

Med tiden utkristalliserades ett rivaliserande lag, nämligen C-laget, även kallat "The Original B-Team" eller på ryska "Nazdrave Kaputt". Dessa charlataner genomskådades dock av de flesta inblandade, i och med att den resväska de förevisade var extremt prålig och faktiskt förgylld. En stark kontrast mot den alltmer luggslitna originalväskan som var så grå och trist att den sällan eller aldrig fångade någons öga.

Det sägs att ibland på fester hos B-lagsfolk brukade värden ställa resväskan ytterst synligt, för att se om någon reagerade. Men det visade sig alltid att de flesta missat väskan.

*

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar