I dag den 3 oktober 2022 är det 100 år sedan Bengt Nerman föddes. Den här intervjun gjorde jag med honom för NT (Norrtelje Tidning) 2014.
...
Folkbildare fyller 92 år
2 oktober 2014 07:49
Skribenten, läraren, folkbildaren Bengt Nerman har kämpat i hela sitt liv med att vara i skuggan av den berömde fadern Ture Nerman. Sedan länge är hans bok ”Ta arv” nästan klar. I morgon den 3 oktober fyller Bengt Nerman 92 år.
Bengt Nerman håller i en flagga från sovjetiska ungdomsorganisationen Komsomol. Den tog pappa Ture med sig hem från Moskva på 1920-talet.
Bild: Dennis Renfors
Han bor året om i föräldrarnas hus.
– Jag går dåligt, men jag är klar i knoppen.
Det är alldeles sant. Han kan ange årtal och även datum för mängder av saker.
Pappa Ture, kommunisten som levde i en fantasivärld, utropade sovjetrepublik här.
– Den 15 juni 1923 kom jag till Blidö för första gången, säger Bengt Nerman. Vid flaggstången stod pappa och mamma och jag, som var åtta månader gammal. Min far hissade en röd flagga och utropade ”Sovjetrepubliken Lillängen”, och han utnämnde mig till statschef.
Bengt Nermans bok om arvet efter fadern har varit nästan klar i flera år. Nya aspekter tillkommer, och han gör kontinuerliga ändringar.
– Att den inte kommit ut än, beror på min tvekan, säger Bengt Nerman fundersamt.
År 1924 var den berömde kommunisten och journalisten Ture i Sovjetunionen och sålde sin roman ”Fem friska” till ett sovjetiskt statligt förlag. Romanen handlade om Ture och hans son Bengt. Dock hade namnen ändrats. Bengt fick exempelvis heta Sven.
I romanen blir pappa revolutionären dödad i Sverige av en reaktionär. Sonen är dock trygg i Sovjetunionen, där han växer upp. Han ser till att en krans läggs på faderns ”hjältegrav”. Omsider sprider sig världsrevolutionen via Polen över till bland annat Sverige. Sonen Sven kan återvända till hemlandet och hämnas faderns död.
– Jag trodde att pappa menade allvar med att jag skulle bli frälsaren som skulle leda världsrevolutionen, säger Bengt Nerman. Men när jag blev större ville han i stället att jag skulle bli en bättre upplaga av honom själv. Han var djupt borgerlig.
– Pappa var poet och hade en fantasivärld, tillägger Bengt Nerman. Han kände sig fri när han kunde stå i en talarstol och säga ordet ”fri”.
När Bengt började bli vuxen, blev han alltmer kritisk mot faderns låtsasvärld.
– Jag har ju vistats i huset här på Blidö i hela mitt liv, säger Bengt Nerman. Jag uppfattade skärgårdsborna som verkliga människor. De föreställde ingenting och drömde ingenting. De blev mina idoler. Jag har jobbat mycket med skärgårdsborna och varit med och byggt bryggor här i trakten.
Den största skärgårdsidolen för Bengt Nerman blev Sigge Jansson som bodde i Söderäng.
– Sigge kunde allt. Han var fiskare till yrket. När han dog i mitten av 1980-talet skrev jag en helsida i Norrtelje Tidning till minne av honom.
Bengt Nerman
Aktuell: Fyller 92 år den 3 oktober
Födelseort: Stockholm
Bostadsort: Blidö
Familj: Frun Ninnie, 4 barn, 5 barnbarn, 6 barnbarnsbarn
Utbildning: Docent i litteraturhistoria
Yrke: Varit generalsekreterare på Folkuniversitetet, forskare, lärare, skribent och redaktör
Fadern känd för: Antinazistiska tidskriften ”Trots Allt”
Om föräldrarna: Pappa Ture var drömmare, mamma Nora praktiskt lagd