I januari 2021 avled Olle Leino. Den 16 maj 2012 fanns i Norrtelje Tidning den här intervjun jag gjort med honom.
Murveln som upptäckte Tjabo fyller 80
Olle Leino intervjuar Ingemar Johansson år 1971 i Göteborg, i samband med att de springer tillsammans.
Foto: Sven-Gösta Johansson. Copyright © SCANPIX.
Norrtälje
När det är hockey-VM och Finlands blåvita flagga går i topp, får Olle Leino i Spillersboda en tår i ögat. Det beror inte bara på kärleken till det gamla fosterlandet. Det beror också på att det är hans morfars morfar, Fredrik Pacius, som har skrivit melodin till den finska nationalsången.
Olle Leino, som i dag den 16 maj fyller 80, är journalistveteran. Han har skrivit i en rad tidningar och varit chef på många också.
I Kyrkslätt i Finland föddes han. Föräldrarna separerade när han var fem år gammal. Hans mor var lärarinna och från gedigen borgerlig släkt.
Fadern var Yrjö Leino, finsk kommunistledare som var inrikesminister några år efter kriget, men bröt med kommunismen 1948 och dog utstött och olycklig.
Tidigt märkte unge Olle Leino att han ville bli journalist.
På tidningen Västra Nyland vågade de inte anställa mig, för att min far var känd kommunist, men på Hufvudstadsbladet ville de ha mig, säger han.
Hans första artikel handlade om en kanottävling. Han bevakade Helsingfors-OS 1952. År 1955 flyttade han till Sverige.
-Jag förstod att om jag skulle komma fram som svenskspråkig journalist, måste jag flytta till Sverige, säger han.
I det nya landet gjorde han rask karriär.
-Jag gjorde det första paparazzireportaget i Sverige, säger han med en av sina karaktäristiska tillspetsade formuleringar.
Han och en fotograf skuggade 1961 dåvarande kronprinsen som gick på läroverk i Sigtuna. Detta gjorde de för den mycket spridda bildtidningen Se. Olle Leino var den som bibringade världen upplysningen att kronprinsen av sina klasskamrater kallades Tjabo. Svenskar i mogen ålder minns än i dag detta smeknamn.
-Vi fick ta en bild av kronprinsen när han åt korv med pommes frites i en grillbar, säger Olle Leino.
INGO JOHANSSON
Bland hans många intervjupersoner genom åren återfinns Ingemar "Ingo" Johansson, boxningsvärldsmästare 1959.
-Jag gjorde genom åren hundratals intervjuer med Ingo, både före och efter att han var världsmästare, säger Olle Leino.
Känslan för rubrikskapande utspel har följt Olle Leino upp genom åren. I höstas berättade Norrtelje Tidning att Spillersboda bandy i division 2 skulle försöka värva den världsberömde hockeystjärnan Mats Sundin, som har hus på Håtö.
Bakgrunden var att Olle Leino, medlem i bandyklubben, framkastat värvningsidén. Dock tackade Sundin nej.
-Det var en idé som jag lagt fram mest på skoj, säger Olle Leino med ett urskuldande småleende. Men den här nyheten fick ett fantastiskt genomslag och medierna från USA hörde av sig.
LÅNGT CV
Den lågmälde pressveteranens cv är hur långt som helst. För att bara ta några få exempel har han varit chefredaktör på Teknikens Värld, Hänt i Veckan och Femina.
-Det som jag är mest stolt över, är min tid som chefredaktör 1979-96 på tidningen Må Bra, säger Olle Leino.
Han har dessutom skrivit en lång rad böcker, med stark verklighetsbakgrund, om sin far inrikesministern och om en mängd skeenden i Finlands dramatiska historia, främst under åren 1917-1960. Tack vare Leinos journalistiska bakgrund är han lättläst och medryckande som författare.
I den nyligen utgivna antologin "Murvelminnen" medverkar han med ett kapitel.
©Dennis Renfors